sunnuntai 19. toukokuuta 2019

Parhaillaan


"Miksi ylipäätään kirjoittaa? Sankareihini lukeutuva Susan Sontag toteaa haastattelussa: "Ei kukaan halua joutua marginaaliin omasssa tietoisuudessaan, kokemuksessaan ja ajassaan."

Lainaus osuu minuun. Olen nimenomaan ollut marginaalissa. Pitkät vuodet äitinä, toimittajana ja ujona tytönä olen elänyt jonkun toisen tarinassa ja kokemuksessa, usein jonkun toisen kirjasta luetussa. Se on ollut ihanaa. Mutta ennen kuin tulen vanhaksi haluan olla kotonani tässä, sijaita tässä ruumiissa ja asuttaa tätä tietoisuutta."

Sara Ehnholm Hielm
Ja sydän oli minun. Lukea, kirjoittaa, kaivata ja elää. Esseitä Parhaillaan luen tätä. Paikoitellen aivan hurmaava, ajoittain herättää ärsyynnystä, jota en osaa vielä selittää. Ärsyynnyskin on välillä tärkeää, silloin on tutkailtava itseään ja haettava selityksiä, saattaa oivaltaa jotakin. 

Paljon vihreää, ihanaa lämmintä, uupumusta, sen takia lepopäiviä, ajattelutaukoja, lisää ajattelua, esitelmöintiä omakuvasta, hämmästelevää kulkemista, raivaamista, sillä juhlat tulossa, ensimmäinen aamukahvi parvekkeella, tuliainen Roomasta, iso ratkaisu, pieniä hitaita pistoja, epämääräinen kaipaus, kallio paljaitten jalkojen alla, valintoja, kuohuviiniä keskellä päivää, asioiden tulkitsemisen vaikeutta, teoksia ihmisen omasta, siniset varpaankynnet ja kokemus marginaaliin joutumisesta. 


 

5 kommenttia:

 1. Luulen, että naisilla on pahan tapa jäädä nuorena sinne marginaaliin...vasta vanhempana osaa antaa itselleenkin aikaa, jopa hemmotella itseään. Elän nyt sitä aikaa..:)

  VastaaPoista
 2. Usein niin, se on totta. Ihanaa, että nyt on hemmottelun aika! Itselläni marginaalikokemus iski töissä, ihmeellinen tilanne, sitä tässä sulattelen.

  VastaaPoista
 3. Introvertille luonteelle marginaali on usein oma paikka, mutta samalla olisi opittava ottamaan oma tila, omin ehdoin. Ratkaisematon ongelma.

  Aloitin Einhornia, en saanut luettua, sillä lukemishetkellä. Nyt kaipaan jotain levollista, mutta kuitenkin virittävää, ajatuksia herättävää.

  VastaaPoista
 4. Ujona tyttönä minäkin jouduin marginaalin työssäni.Minut kävelytti sieltä ulos kuitenkin vahva sisäinen minäni, joka ei pitänyt tunteesta ollenkaan.
  Huomaan, kuinka tärkeää on saada mannä vaikka ojasta allikkoon omasta tahdostaan.
  Yhdyn Hannelen kommenttiin, minäkin alan löytää itseni tässä vasta näin kypsällä iällä.
  Ihana valo leikkii lehdillä!<3

  VastaaPoista