torstai 30. marraskuuta 2017

Joskus niin on käynytkin
Älytöntä sadetta, loputonta pimeyttä. Tänään vahdin mahdollista valon ilmaantumista kotona, sisällä, peiton alla. Flunssa heitti minut ulos täydestä pikajunasta, nyt ei auta kuin huilata. Ajattelin kuitenkin yrittää olla tarkkana tuon valon suhteen, jossain kohtaa se ehkä näyttäytyy hiukan vaaleamman harmaana, haaleamman tummana. Katsotaan.

Yritän raamittaa ajatuksiani. Tarvitsen lokeroita, purnukoita, nimilappuja ja kehykset.  Juuri nyt raamittaminen ei tunnu onnistuvan, sillä päässä vallitsee humiseva usva, mutta jonakin toisena selkeänä hetkenä kyllä, uskon siihen. Joskus niin on käynytkin. Sitten syntyy valmista ja kartta tarkentuu. 

Olen miettinyt sitä, miten onnelliseksi ihminen saattaa tulla kokonaisvaltaisesta elämyksestä, pienestäkin kokemuksesta, kauneuden kohtaamisesta ja siitä, että saa olla oma itsensä, kaikessa rauhassa. Vaikka ei olisikaan parhaimmillaan. 

Lukeminen on ollut vaikeaa ja hidasta (miksi se onkaan välillä sellaista?), selailen jo luettuja. Yksi tärkeimmistä, täydemmistä on ollut Jukka Viikilän "Akvarelleja Engelin kaupungista" ja siitä juuri nyt tämä:

"Kaikkialla on niin läpipääsemättömän pimeää, että sytyttämällä kynttilän teen vain pimeän näkyväksi. Pimeän maan kirkko kuuluisi piirtää pimeässä ja rakentaa pimeällä, mutta kirkosta tulee vaalea niin kuin koko kaupungista, jonka on määrä syrjäyttää pimeys. Nähtäväksi jää."

 

 

10 kommenttia:

 1. "että saa olla oma itsensä, kaikessa rauhassa" <3
  Miten ihmeessä olen voinut unohtaa Akvarelleja Engelin kaupungista-kirjan jonnekkin kirjahyllyni uumeniin odottamaan jo viime vuonna!...onneksi laitoit tämän kauniin sitaatin.
  Paranemisia!
  Kuvat! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta ihanaa, sulla on se lukuelämys vielä edessäpäin, nauti! Mulle kävi niin, että aloitin, mutta hetki ei ollut otollinen. Myöhemmin ystävä muistutti kirjasta ja sen jälkeen se olikin menoa :) Kiitos, puolikuntoisena vielä. Ja kuvat kiittävät!

   Poista
 2. Tuohon kirjaan onkin tutustuttava <3 Ja mitkä kauniit kuvat <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella lämmin suositus! Kiitos paljon Katja :)

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Kiitos, pidemmän kaavan mukaan mennään nyt, kuurinkin tarvitsin.

   Poista
 4. Tuollainen kokonaisvaltainen elämys on syvälle vaikuttava kokemus. Siitä ei saa kiitää liian nopeasti seuraavaan hetkeen. Tämän aina joskus unohdan.
  Pikaista paranemista toivotan minäkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin se on, pitkäkestoinen vaikutus! Ja joskus olosuhteet pakottavat siihen kiitoon, mutta uskon vahvasti, että vaikutus jää kehoon elämään siltikin. Kiitos, alkaa rasittamaan tämä puolikuntoisuus, mutta ehkäpä tämä tästä hiljalleen asettuu.

   Poista
 5. "Akvarelleja..." on ihana. Juha Vilkkilä on virtuoosi ja niin oli Engelkin omana aikanaan. Ajattele, jos hänen kirjeitään pääsisi lukemaan arkistoon...
  Tsemppiä flunssan kanssa kamu ja ihana adventin aikaa. Onneksi on lumiset tienoot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin se on, kaunis ja kiehtova. Oh mikä ajatus!

   Kiitos, nyt ottaa koville... Lauantain ikkunamaisema oli hurmaava, aurinkokin oli! Nyt se on mennyttä, mutta Pekka Pouta kyllä lupaili pakastuvaa ja ehkä luntakin hiukan.

   Poista